Tuesday, August 5, 2008

Yassı Solucan'dan (dugesia) Kurtulmak

Yassı Solucan (Dugesia) balık tanklarında sıkça görülen bir hayvandır. Genellikle akvaryumlara yeni satın alınan bitkilerle birlikte dahil olurlar. Köklerini kurutmak oldukça zordur, parçalandıktan sonra bile yaşamlarına devam ederler. Bölünmüş parçalar kendi başlarına gelişmeye devam ederler. Mağazalarda yassı solucan öldürmek için bir çok ürün bulunsa da substratta saklanacak kadar dayanıklı olanları olacaktır.



Yakınlarda 90cm'lik bir tank kurdum ve bir demet Java moss buldum. Moss'ları filelere yerleştirdim. Günlük su değişimlerinden sonra bile zeminde yatan bir çok yassı solucan buluyordum. Bu sayede bazı deneyler yapabilmek için az bulunan bir şansım oldu.

Deney 1 TDC'nin farklı dezenfektan konsantrasyonları içeren farklı dozajlarda kullanımdan sonra bile solucanların 10 dakika sonra yaşayabildiğini gördüm.

Deney 2 TDC'nin yüksek dozajda kullanımından beş dakika sonra yassı solucanlar öldüler.

Deney 3 Sofra tuzunun %0.3 konsantrasyonu ile kullanımı yassı solucanların hareketlerini etkilemedi.

Deney 4 Sofra tuzunun %0.4 konsantrasyonu ile kullanımı yassı solucanları beş dakika içinde öldürdü.

Deney 5 Yüksek tuz konsantrasyonu bitkilere zararlı olacağı için youğunluğu %0.2'ye çekmeye karar verdim. Yassı solucanlar beş dakika içinde uyuşuk bir hal aldılar. On dakika sonra hepsi ölmüştü. Aradan geçen beş dakikalık sürede bazılarını temiz suya aldığımda hareketliliklerini yeniden kazanabildiklerini gördüm.

Deney 6 Tuzluluk oranını %0.12e indirmek yassı solucanları öldürmedi. Yarım saat kadar canlı kaldılar. Bir saatin sonunda hareketleri yavaşladı ama ölmediler.

Deney 7 Normalde saksı bitkileri için kullanılan bakır levhanın bir hafta boyunca kullanılması solucanları öldürmedi.

Bu deneyleri yaparken Java moss'un gelişimini de gözlemledim. Sadece deney 4 sırasında gelişimi durdu, diğer bütün aşamalarda normal gelişimine devam etti. Buna rağmen farklı bitkilerin ilaçlamaya ve tuza farklı farklı tepkiler vereceğini hesaba katarak gerçek uygulamaya geçmeden önce az miktarda bitkide test etmek en iyisidir.

Tedavi için çok miktarda ticari ürün kullanmak genellikle pahalıya gelir. Özellikle deney 5'deki kullanımıyla sofra tuzu daha ucuz bir alternatiftir. Bitkileri on dakikalığına tuzlu suya daldırıp ardından durulayın. Bu iş için moss kullanıldı ve gözlemlendi. Bir hafta boyunca günlük su değişimleri yapıldı. İlk iki günün ardından bir çok bakteri ve mikroskopik hayvana ilave olarak zayıf mosslar da öldü ve bu yüzden su uygunsuz bir hale geldi. İlk gün su kötü koktu ama su değişiminden sonra moss kütleler halinde ölmedi. İkinci gün su yüzeyinde büyük bir tabaka oluştu ama kötü koku azaldı. Buradan tuzlu suya batırmanın yassı solucanları öldürdüğü ama geri kalan ekosistemin de öldüğü anlaşıldı. Dördüncü ve beşinci günler boyunca su üzerinde az miktarda film kaldı ve kötü koku az da olsa sürdü. Yedinci günde herşey normale döndü. Aradan iki hafta geçti ve gözlemleme sürdürülüyor. Su değişimine hala günlük olarak devam ediyorum. Moss akvaryumun arka bölümüne yerleştirildi ve sürekli olarak inceleniyor.


Kaynak

No comments: