Su Fern'i ve Aydınlatma Arasındaki İlişki
Bolbitis heudelotii ve Microsorum type yumuşak ışık altında gelişmeye uygundurlar. Bir çoğumuz onların bu yumuşak ışıktan hoşlandığını düşünürüz. Evet zayıf ışıklı ortamda iyi gelişirler ama çiçek açmalarını isterseniz yeterli aydınlatmayı ihmal etmemeniz gerekir. Sudaki ve karadaki fern'lerin çoğu yumuşak güneş ışığından hoşlanır ama ortama kolayca adapte olabilirler. Bir su fern'inin su yüzeyine yakın yaşayıp yaşamadığını şeklinden anlayabilirsiniz. Su yüzeyine yakın yaşamış olanların sapları kalın ve kısa, yaprakları ise uzun ve dardır. Renkleri çimeni andıran yeşildir. Eğer çiçeklikte ve parlak olmayan ışık altında yetişmişlerse yaprakları dev gibi kocaman olur ve renkleri de koyu yeşildir. Su altı peyzajı için bu iki türün karışımı kullanılır. Hızlı gelişen bitkilerin ışık ihtiyaçlarını karşılamamız gereklidir. Zemin olarak suya dayanıklı ağaç köklerini kullanabiliriz. Bitki gövdelerinden su yüzeyinde açan çiçekler olduğunda onlar kökler üzerine düşen ışığı kesecekler ve yeşil bitkiler için uygun ışık ortamını sağlayacaklardır.
Su Fern'i için diğer zorunlu kriterler
Bolbitis heudelotii ve Microsorum type için CO2 ve su hareketliliği diğer iki gerekli etkendir. Eğer bu bitkilerin gövde ve köklerine bakarsanız su dışında yetişenler kadar sert olduklarını görürsünüz, bu yüzden yeterli CO2 ve hareketli su altında yetişmeye daha uygundurlar. Su akışının az olması durumda canlılıklarını yitireceklerdir.
Bolbitis heudelotii ve Microsorum type üzerinde sakal yosunu oluşması; CO2 içeriğinin az olduğunun, sudaki organik fosfat ve nitrat gibi besinlerin çok fazla olduğunun ve su akıntısının ise az olduğunun anlaşılmasını sağlar. Bunun üstesinden gelmek için ilk olarak etkilenmiş yaprakları kesmeli, balık sayısını azaltmalı ve yemleme sıklığını ve miktarını azaltmalısınız. Eğer sıcaklık 28ºC'nin üzerindeyse su kalitesini yükseltmek için su değiştirme sıklığını arttırabilirsiniz. Ölü balıkları ve çürümüş yaprakları akvaryumdan çıkartmak onların bileşenlerine ayrılmasını önleyecektir. Bu da bakteri sisteminin yükünü azaltacaktır. Bunlar sakal yosunu ile mücadele için gerekli adımlardır. Su fern'i ve diğer yeşil bitkiler düşük sıcaklıklardan (22-24ºC), yüksek CO2 içeriğinden ve hızlı akan sulardan hoşlanırlar. Eğer su fern'i veya başka yeşil bitkileri yaz aylarında yetiştirmek istiyorsanız yüksek sıcaklığı önlemeli, CO2 miktarını ayarlamalı ve su kalitesini kararlı hale getirmelisiniz.
Su Fern'i Nasıl Bağlanır
Su fernlerinin çoğunun karakteristiği kayalara ya da diğer bitkilere tutunmaları ve buradan ilerlemeleridir. Biz de onların doğal ortamlarını taklit etmek için kaya veya köklere bağlayıp gelişmelerine izin verebiliriz. Bu teknik su altı peyzajında çokça kullanılan bir tekniktir. Fern'i kaya ya da köklere bağladığımızda kökleri için alanlar bırakmalı ve gelişmelerine olanak tanımalıyız. Bahçe malzemesi satan yerlerde bulunan telden ağları da bitkileri sabitlemek için kullanabilirsiniz. Bir kere kökler tutunduğunda telleri açarak tankınızın içinde daha doğal bir yaşam alanı oluşturabilirsiniz.
Kaynak
Monday, August 4, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment