Tuesday, August 5, 2008

DIY CO2

(1) İlk olarak plastik bir şişe hazırlayın (farklı boyutlardaki gazlı içecek şişeleri olabilir), cam şişeler içindeki basıncın artması durumunda patlayarak çok fazla tehlike yaratabileceklerinden bu iş için önerilmezler.

(2) Şişenizin kapağına hortumu takabileceğiniz kadar bir delik açın. Hortumunuzu buradan içeri itin, ama şişe içindeki sıvıya temas etmemesine dikkat edin. Daha sonra hortumun kapakla birleştiği yerden gaz kaçağı olmaması için sıkıca mühürleyin, gaz sadece hortumdan dışarı çıkmalıdır.

(3) Hortumun diğer ucu ile difüzör (hava taşı ya da ne kullanıldıysa) arasına bir check valf takılması iyi olacaktır.

(4) En önemli adım şeker, su ve mayayı uygun oranlarda bir araya getirmek ve karıştırmaktır. İlk olarak şişenin ¼'üne kadar şeker doldurun ve şişenin yarısı kadar su ilave edin. Şekeri eritmek için ılık su kullanabilirsiniz ama şekerin tamamını başlangıçta eritmeniz gerekmediğinden soğuk su daha iyi olacaktır. Böyle yaparsanız DIY CO2 şişenizin ömrünü uzatmış olursunuz. Yarım çay kaşığı maya ekledikten sonra son olarak şişenin ¼'ü kadar daha su ilave edin. Şişenin ağzını elinizle kapatarak bir kaç kez sallayın. Bu sayede kuru maya, su ve şeker daha iyi karışacaktır.

(5) Son olarak hortumu bağladığınız kapağı kapatarak sonucu görmeyi bekleyin.

Bir küçük Bilgi ve İpucu

1. Şeker ve kuru maya arasındaki (anaerobik) reaksiyon şöyledir:

C6H12O6 (kuru mayanın eklenmesiyle)-à 2CH3CH2OH+ 2CO2

2. Difüzör veya hava taşı kullanılmasının nedeni CO2 kabarcıklarının boyutlarını küçültmek ve su ile temas eden yüzeylerini arttırmaktır. Bunların akvaryumda su hareketinin fazla olduğu derin yerlere yerleştirilmesi CO2'nin su içerisinde kalma süresini sağlayacaktır. Bu şekilde gaz daha verimli bir şekilde kullanılabilir. Camdan yapılmış difüzörler ahşap olanlara ve hava taşlarına göre daha iyi oluşumlara izin verirler ama daha yüksek basınca ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden bazen DIY CO2 gereken basıncı üretemez!

3. Şeker ve suyun oranının 1:3 olması da benzer bir etkiyi yaratacaktır. Bu durumda bile şişenin üzerinde ¼'lük bir bölüm boş bırakılmalıdır. Aksi durumda şişenin içindeki süt beyazı sıvı basıncın etkisiyle akvaryuma geçebilir. Bu yüzden hortumla sıvı arasında küçük de olsa bir mesafe olması gerekir.

4. Eğer şişenin içindeki sıvı akvaryuma geçerse balıklara ve bitkilere zarar vermemesi için acilen sifonlanmalıdır.


Kaynak

No comments: