Tuesday, August 5, 2008

Akvaryum Aksesuarı Rehberi

Hakkını vererek hazırlanmış harika tasarımlı tanklarda çoğunluğun bilip kullanmadığı bir çok gerekli ve değerli aksesuar kullanılır. Bu yazıda bu yararlı araçlar anlatılacaktır (Ç.N. özgün belgede bu malzemelerin satıldığı yerler de var ama Hong Kong bize hayli uzak olduğundan satış yerlerini çıkarttım).

Paslanmaz Tel Izgara / Plastik Izgara



Paslanmaz Çelik Izgara

Tankın kurulum aşamasında tel ızgara zemindeki gübrenin substrattan ayrılması için kullanılır. Peki ne için? Akvaryumdaki bitkileri kökünden söktüğümüzde zemindeki gübre bitkinin kökleriyle birlikte suya karışır. Tel ızgara burada devreye girer. Izgaranın deliklerinin genişliğinin 3mm'den küçük 5mm'den büyük olmamasına dikkat edilmelidir.



Plastik Tel Izgara

Piyasada çelik ızgara ile aynı görevi gören plastik ızgaralar da bulunmaktadır.

CO2 Kurulumu ve Yüksek Basınca Dayanıklı Borular

CO2 setlerinin kurulumu bitkili tanklarda çok dikkat edilmesi gereken bir konudur. Aşağıda konuyla ilgili bazı malzemeleri tanıtmaya çalışacağım.

Ayırma valfi: Eğer bir CO2 kaynağından iki çıkış birden alde etmek istiyorsanız bir ayırma valfi kullanmanız gerekir. İnce ayar vanası ile birlikte kullanılması önerilir.



Tekli konnektör: CO2 tüpleri ile hortumları bağlamakta kullanılır.



İnce ayar vanası: Temel fonksiyonu CO2 çıkışını düzenlemektir. Örneğin bir CO2 kaynağından farklı ihtiyaçları olan akvaryumlara gaz vermek istediğinizde ince ayar vanasını kullanarak bunu yapabilirsiniz.



CO2 Yüksek Basınca Dayanıklı Hortum: Çift kalibrasyonlu CO2 regülatörleri hortumların içinden geçen gazın basıncını düzenleyebilirler. Tek göstergeli olanlarda durum böyle değildir. Bu yüzden sıradan hortumları kullanmak akıllıca olmayacaktır. Tedbir açısından tek veya çift kalibrasyonlu regülatörlerde yüksek basınca dayanıklı hortum kullanmak en iyisidir.



Yukarıda tarif edilenler aşağıda bir şekil ile gösterilmiştir.



Akrilik Tabakalar

Bunları fazlaca açıklamaya gerek yoktur sanırım. Tanklar fotoğraflanırken farklı efektler vermesi için farklı renklerde akrilik tabakalar arka fon olarak kullanılır.



Kaynak

No comments: