Tuesday, August 5, 2008

Kendi Işıkkutunuzu Yapın


Profesyonel fotoğrafçılıkta kullanılan büyük ışıkkutuları çok büyük ebatlara sahip olmaları nedeniyle bitkili akvaryumların fotoğraf çekimleri için uygun değillerdir. Bitkil tanklar için yeterli bir tane yapmak aslında oldukça kolaydır.

Malzemeler:



Başlamak için gerekli bütün malzemeler hırdavatçılarda ve/veya kırtasiyelerde bulunabilir. Temel ihtiyaçlarınız; siyah mukavva, aliminyum folyo, çift taraflı yapıştırıcı ve yeniden kullanılabilir banttır.



Yukarıdakilerden başka yarı-şeffaf plastik bir plaka ya da beyaz plastik mukavva da kullanılabilir. Bunlar metrolarda aydınlatmaya için kullanılan malzemelere benzerler.

Peki siyah mukavvanın boyutları veya sayısı nasıl hesaplanmalıdır?

Yüksekliği ise tankın yüksekliğinin 0.5 katı olmalıdır.Siyah mukavva tankınızın boyutlarıyla yaklaşık aynı ölçülerde olmalıdır. Bunun temel nedeni kısa ışıkkutusu kullanımı sırasında gereğinden fazla ışık verilmesidir. Örneğin böyle kısa yapılmış bir ışıkkutusu kullanarak ön plan bitkilerini fotoğraflamayı denerseniz arka planda kalan bitkiler ışık kutusuna fazla yakın olacaklarından aşırı parlayacaklardır. Yani daha yüksek kutularda ışığın saçılımı daha dengeli olacaktır.



Bütün malzemeler temin edildiğinde artık yapım aşamasına geçebiliriz. İlk olarak tankın boyutlarını ölçün, ardından plakaları kesin. Işık kutusunu ortasından birleştireceğiniz iki plaka kullanarak yapmanızı öneririm. nasıl yaparım diye endişelenmeyin, yukarıdaki fotoğraf açıklayıcı olacaktır.



Kesme işlemi bitince aliminyum folyoları parçalar hazinde kaplayabilirsiniz. Plakanın köşeleri görünmemesi için siyah bant kullanarak kapatılmalıdır. Beyaz bant kullanmamaya dikkat etmelisiniz çünkü aliminyum folyo aydınlatıldığında bantlar tankın içine yansıma yapacaklardır.



Son olarak iki plakayı birbirine birleştirin. Işık kutusunun yapımında yarı yolu katettik sayılır.



Her ne kadar işin yarısını tamamlamış olsak da bu kutunun kendisinin sağlam olduğu anlamına gelmez. Bu aşamada iki plaka birbirine desteklerle sabitlenmelidir. Bu konuda tembellik etmeyin, çünkü ilave bir destek olmadan flaşınız tankın içine düşebilir. Bunu duyunca ışık kutunuzu yapabildiğiniz kadar sağlam yapacağınızı düşünüyorum.

Plakalar bir kere güçlendirildikten sonra kolayca kurulabilecek ve saklanması için yine kolayca katlanabilecektir.



Son aşama ışık kutusunun tavanının yapımıdır. Bu bölümde orta kısma benzer; plaka kesilir, ardından aliminyum folyo ile kaplanır. Tek farkları üst kısmın ortasında flaşın gireceği kadar bir bölümün açıklık olarak bırakılmasıdır.



Böylece bütün hazırlık sürecini tamamlamış oldunuz. Artık yapmanız gereken parçaları uygun yerlerde bir araya getirmektir. Artık tasarımınızı fotoğraflama maceranıza başlayabilirsiniz.



1. Işık kutunuzu saklamak sadece iki plakadan oluştuğu için oldukça kolay olacaktır. Birleştirmesi ve ayırması basitçe yapılabilecektir. Tank büyük olduğundan ışık kutusuda büyük olmak zorundadır. Bu boyutlarda bir tankınız varsa ailenizin dilinden kurtulamazsınız!!



2. Plakalar neden bu kadar kolay katlanıyor? Çünkü yüzeyinde oluklar vardır ve katlamak istediğiniz yere hafifçe bıçağı sürterek katlayabilirsiniz.

Değerlendirme

1. Yukarıdaki gibi bir plaka kullanmak gerçekte bir zorunluluk değildir. Meyve paketlemek için kullanılan kutular da çok daha ucuz olduklarından ve daha dayanıklı olduklarından aynı iş için kullanılabilirler.
2. Flaş kullanılması zorunlu mudur? tankın boyutlarına bağlı olarak başka ışıklar da kullanılabilir.
3. Çekimler karanlıkta yapılmalıdır. Peki aydınlatmayı nasıl ölçeceğiz? Bunun için ışık kutusunun içine yerleştirilmiş bir T5 floresan yeterli olacaktır. Ben çok tembel olduğumdan sadece tankın dışında bir aydınlatma kullanıyorum.

Bir tankı bitkilendirmek altı aya kadar vaktinizi alabilirken bir ışık kutusu yapımı bir kaç saatten fazla sürmez. Bu yüzden gösterişli bir tank için bunca zamanını harcayan bir sanatçının fotoğraf çekimi için de uğraşması gerekmez mi? Yapılmadığınızda pişman olursunuz. Hadi çekimler başlasın!


Kaynak

No comments: