Tuesday, August 5, 2008

Flaş Ve Işıkkutusu Ile Fotoğraf Çekmek


Işıkkutusunun nasıl yapılacağını başka bir makalede tartışmıştık: Flaşlı Çekim İçin Basit Bir Dıy Işıkkutusu Yapımı. Bu makalede ise ışıkkutusunun akvaryum fotoğrafçılığında nasıl kullanılacağını ve fotoğraftan önce hazırlamamız gerekenleri açıklayacağız.

Akvaryum Fotoğrafı Çekmeye Hazırlık



Fotoğraf çekmeden önce ayrıntılarını Akvaryum Fotoğrafına Hazırlık makalesinde bulabileceğiniz bazı hazırlıkların yapılması gerekir. Burada sadece bazı noktaların altını çizeceğiz.

1) Camdaki bütün yosunları, parmak izlerini ve lekeleri temizleyin
2) Kopmuş yaprakları toplayın
3) Bütün filtre ekipmanlarını ve hortumları çıkartın
4) Fazla büyümüş bitkileri budayın
5) Otocinclus sp. veya Neritina paralella gibi cama yapışmış balık varsa onları camdan uzaklaştırın
6) Su seviyesini olması gerektiği yere kadar yükseltin
7) Sadece fotoğraf için kullanacağınız ışıklar açık kalacak şekilde diğer bütün ışıklar söndürün. Yansıma olmaması için siyah ya da koyu renk kıyafet giyin.



Bütün hazırlıklar tamamlandığında akvaryumun dört bir yanını farklı biçimlerde bulunabilen siyah bir pano ile kaplamak gereklidir.

İki farklı çeşit pano kartı vardır, farkları dolgu malzemesinin rengidir. Beyaz malzeme kullanılanlar siyah olanlara göre daha yaygın ve ucuzdur. Beyaz dolgu malzemesi kullanılanlarda köşelerde bu farkı kolayca görebilirisiniz. Eğer beyaz olanlardan kullanacaksanız köşeleri yansımadan kurtulmak için siyaha boyamanız gerekir.

Oluklu panolar da
plastik ve karton olarak iki çeşittir. Elbette plastik olanlar daha kalıcı ve pahalıdırlar.



Size çalışma arkadaşımı tanıtmadım - fotoğraf makinem. Fotoğraf makinesi olarak Nikon D70 ve flaş olarak da yine aynı markanın SB-800 flaşını tercih ediyorum. Makine ve flaş birbirine flaş eşzamanlayıcı ile bağlılar.



Her şey hazır olduğunda fotoğraf çekebiliriz. Işıkkutusunun nasıl yapılacağını hatırlıyorsunuz değil mi?

İpuçları

Işıkkutusu tankın üzerine konulduğunda havalandırma tertibatı için yer kalmamış olur. Havalandırma tertibatı su yüzeyinin dalgalı görünmesini sağlayacaktır. Böyle bir efekt fotoğrafı daha güzel bir hale getirecektir.



Tekrar havalandırmanın nasıl yerleştirileceğine geri dönelim. Işıkkutusun üzeri ışığı yayması için yarı-şeffaf plastik bir pano ile kapatılır, ben küçük bir saç kurutma makinesinin geçebileceği kadar bir alanı bu iş için ayırıyorum. Makinenin üfleme açısının doğru olduğunu denedikten sonra bantla sabitliyorum.

Değerlendirme

Su altı peyzajının bütün döngüsünü düşünürseniz bir ışıkkutusu yapmak küçük bir zaman dilimi alacaktır. Işıkkutusu ancak tasarımın diğer tüm aşamaları dikkatle yapılırsa değerini bulacaktır. Bir çok akvaryum düzenleyicisi tasarımdan günlük bakımlara ve budamaya varana dek her aşamaya dikkat ederler. Ne kadar kalıplaşmış olduklarına yeni başlayanlar dikkat etmelidir. Fotoğrafa geri dönersek, objektif, aperture ve diğer ayarlarına hakim olana kadar denemeler yapın. Bu sayede düzenlemeniz olgunlaştığında deklanşöre basar ve en iyi fotoğrafınızı çekersiniz. Aksi halde düzenlemeniz olgunlaşmaya başladığında fotoğraf makinenizi öğrenmeye başlarsanız muhtemelen iyi bir fotoğraf yakalama şansınızı yitirirsiniz.

Kaynak

No comments: