Wednesday, November 23, 2011

Cüce vatozlar yosuna karşı işe yarıyor mu?

Bitkili akvaryumların önemli sorunlarından biri yosundur. Aydınlatmanın ve bitkiler için akvaryuma eklediğimiz besinlerin yosunlar üzerinde oldukça fazla etkisi olsa da akvaryumda yosunla mücadele edebilecek canlılar bulundurmak işe yarayacaktır. Ben bu işe yarasınlar diyerek 2 ile 4 cm arasında boyları olan 10 adet cüce vatoz besliyorum. Hiç bir işe yaramıyor olsalar bile çok severek bakacağım hayvanlar arasında yeralıyor cüce vatozlar. Bulundukları akvaryumda mutlaka üzerinde kamufle olabilecekleri kütükler bulunmalı ve gübreleme çok dikkatli yapılmalı bu yavrucakların sağlığı için.


Peki yosunla mücadelede işe yarıyorlar mı? Akvaryumumdaki bir kayanın vatozları yeni aldığım zamandaki bir görüntüsünü koydum yukarıya. Yaklaşık üç ay sonra üzeri yosunla dolu bu kayanın hali şöyle oldu:


Fotograftan yeterince belli oluyor mu bilemiyorum ama vatozlar yem yesin diye özellikle karanlıkta yemleme yapmama rağmen yosunları da çok severek yiyor keratalar. Akvaryumda melekler olduğundan karides beslemek gibi bir seçeneğim olmayınca bu sevimli canlılardan başka kolay bulunur bir seçeneğim yoktu. Belki yetişkin boya ulaştıklarında, üreme aşamasıda problem olabilir ama o zaman da onları verecek bir meraklı mutlaka bulunur eminim. Siz de pıtır pıtır gezmelerini severseniz işe yarar mı diye düşünmeyin, alın.

No comments: