Wednesday, February 13, 2008

akvaryumda bitki, bitkili akvaryum demek mi?

Uzun süredir vakit bulamadığımdan akvaryumla ilgili yazamıyorum. Önce son durumun bir görüntüsünü koyayım:



Çok sağlıklı bitkilerim olmasına rağmen akvaryumum düşündüğüm gibi bir bitkili akvaryum olmadı. Bir tarzı, kimliği yok maalesef. Başlangıçta kendimi tutamadığımdan çok çeşitli bitkiler aldım, şimdi bunları çıkarmaya kıyamıyorum. Uzayan yapraklar bir zemin bitkisine izin verme sınırını çoktan aştılar. Bitkilerin hepsini söküp baştan bir tasarımı gözüm yemiyor.

Balıklardan da memnun değilim :( Eğer akvaryumu birbirine katmadan yakalayabileceğimi bilsem hemen serpae tetraları çıkartırdım. Aslında çok güzel görünümlü kırmızı balıklar ama saldırganlar. Akvaryuma tetralar dışında balık girmesine izin vermiyorlar. Kuyrukların baş düşmanları, tırtıkçılar.

Bazen tetraları çıkartıp yerlerine cüce cichlid koyayım diyorum ama hem dediğim gibi akvaryumu dağıtmaktan korkuyorum hem de Çanakkale'de istediğim balıklar yok. Hoş bu benim için sorun değil Ankara veya İstanbul'a gitmek için bahane bulmak kolay. Cüce cichlidlerin yumurtlamaları, arada nadiren de olsa yavru balık görebilme heyecanı tetralarla kıyaslanmaz bir mutluluk olsa gerek. Tetraların da sürü halinde gezmeleri güzel ama zamanla akvaryuma alışıyor ve bitkiler arasında kayboluyorlar. Bitkili akvaryumda insanın gözü pek balık aramıyor işin doğrusu.



Balık konusunda bir diğer alternatif yine tetraları çıkartıp yerlerine discus koymak olabilir. Bir ay kadar üç küçük discus'a hiç yem yediremediğimi düşününce bu pek çekici bir fikir gibi gelmiyor kulağıma ama içimden bir ses de daha büyük boy discuslarda tekrar şansımı demememi öneriyor. En gösterişli balıklardan biri discuslar:



Son bir alternatif olarak tüm balıkları çıkartıp (nasıl olacaksa artık) akvaryumu karides akvaryumuna çevirmek var aklımda. Harika renkleri olan karidesler var ama çok pahalılar. Bir discusa 200 lira vermek çok gelmiyor ama 1cm'lik bir karidese 5 lira gözümü korkutuyor açıkçası. Çanakkale'de bulunmadıklarını da bilmem yazmama gerek var mı?



Bir aya kalmaz alternatiflerden birini hayata geçirmiş olurum sanırım.